Jäsenkirje 2018

Puheenjohtajan terveiset

Jälleen on käännetty vuosi Suomen Haavanhoitoyhdistyksen historiassa ja alkoi viimeinen vuoteni puheenjohtajana. Yhdistyksen viime vuotta summatessa tulevat tärkeimpinä asioina mieleen koulutukset, kansainvälisyys ja yhteistyö.

XX Valtakunnalliset Haavapäivät järjestettiin Helsinki Congress Paasitornissa 2.-3.2.2017.  Tämän jälkeen hallitus hengähti jatkaakseen tulevien koulutusten järjestämistä, joista seuraavana oli auktorisoitujen haavahoitajien koulutuspäivä. Tätä ennen hallituksen rivit harvenivat varapuheenjohtajan jätettyä tehtävänsä. Hallituksen jäsen Lea Pulliainen siirtyi loppukaudeksi vt. varapuheenjohtajaksi ja hallitus toimi lähestulkoon koko vuoden kahdeksan jäsenen voimin. Alueelliset haavakoulutukset järjestettiin syksyllä 2017 Savonlinnassa ja Kuusamossa.

Kansainvälisellä tasolla yhteistyötä jatkettiin osallistumalla haavanhoidon konferensseihin ja kääntämällä suomeksi EWMAn laatima alipaineimuhoitoa käsittelevä dokumentti, joka on yhdistyksen verkkosivujen materiaalipankissa. Hallituksen jäsen Maarit Ahtiala toimi aktiivisesti EPUAP:ssa. Hän on tehnyt paljon suunnittelu- ja järjestelytyötä Turussa 21.-23.5.2018 järjestettävän EPUAP Focus Meetingin eteen. Myös EWMA Councilin jäsen Kirsi Isoherranen on tuonut Suomen haavanhoidon osaamista näkyväksi Euroopassa. Molemmille iso kiitos pyyteettömästä ja arvokkaasta työstä.

Yhteistyötä tehtiin kansallisessa NDFTF-työryhmässä järjestettäessä toista kansallista diabetesjalkasymposiumia Tampereella lokakuussa 2017.

Tänä vuonna XXI Valtakunnalliset Haavapäivät järjestettiin 1.-2.2. ensimmäistä kertaa Helsingin Finlandia-talolla, jossa puitteet olivat avarat ja upeat niin järjestäjille, osallistujille kuin näytteilleasettajillekin. Osallistujia oli runsaslukuisesti molempina päivinä sekä pääsessioissa että perjantaina lääkäreille ja muille kiinnostuneille järjestetyssä rinnakkaissessiossa.

Haavapäivien yhteydessä järjestetyssä yhdistyksen vuosikokouksessa valittiin varapuheenjohtajaksi auktorisoitu haavahoitaja Sari Korhonen Savonlinnasta. Onnea Sari valinnasta ja tervetuloa joukkoon! Muutoin hallituksen kokoonpano pysyi ennallaan tulevan hallituskauden ajan.

Haavapäivien iltajuhlassa oli historiallinen hetki, kun yhdistyksen perustajajäsenelle, kunniapuheenjohtaja Helvi ”Hetu” Hietaselle luovutettiin Valkoisen ruusun ritarikunnan 1 luokan ansiomitali kultaristein. Kyseessä on ensimmäinen yhdistyksen hakema presidentin myöntämä ansiomerkki Haavanhoitoyhdistyksen 22-vuotisessa historiassa. Vielä kerran Hetulle lämpimät ja ansaitut onnittelut!

Yhdistystoiminnassa eri tahojen kanssa tehtävä yhteistyö on merkittävässä asemassa. On hienoa nähdä, että eri toimijoiden vuosien ajan tekemän työn tuloksena haavanhoito on saamassa arvostusta ja näkyvyyttä. Tästä on kiittäminen ahkeria, haavanhoidolle omistautuneita ihmisiä. Tämän ansiosta mm. haavanhoidon asiantuntijaerikoistumiskoulutusta jatketaan ammattikorkeakouluissa, haavakeskuksia suunnitellaan ja haavahoitajan vastaanottotoimintaa aloitellaan yhä useammissa sairaaloissa ja terveyskeskuksissa.

Myös Suomen Lääkäriliiton haavanhoidon erityispätevyystyöryhmä tekee uraauurtavaa työtä lääkärien haavanhoidon erityispätevyyden tunnustamiseksi. Haavanhoidon saralla on työn alla Haavatalo terveyskylä-verkkopalvelu.

Yhdistystoiminnassa korostuu yhteistyö myös ammatillisten yritysten kanssa mm. koulutusten järjestämisessä, josta haluan antaa suuret kiitokset kaikille yritysyhteistyökumppaneillemme! Kiitokset myös koko hallitukselle työntäyteisestä, hieman raskaasta mutta myös antoisasta hallitusvuodesta, jossa tutuksi ovat tulleet jatkuva kiire ja vähäiset yöunet. Erityiskiitokset vielä kaikille jäsenille, jotka vuodesta toiseen teette kanssamme yhteistyötä osallistumalla järjestämiimme koulutuksiin. Tiedoksenne jo tässä vaiheessa, että tulevan syksyn alueelliset koulutukset järjestetään Turun Logomossa ja Seinäjoen Framissa.

Littoisissa 20.2.2018

Heli Kallio