Artikkelin kirjoitusohjeet
Artikkelin kirjoitusoheet (pdf) ladattavissa täältä.
Otsikko: Otsikon tulee kertoa artikkelin keskeinen sisältö. Otsikon alle tulee kirjoittajien nimet, ammatit ja/tai virkanimikkeet/oppiarvot ja työpaikat (ks. artikkelin kirjoittaja/kirjoittajat).
Alkukappale eli ingressi: Ingressi herättää lukijan mielenkiinnon kertomalla artikkelista olennaisimmat asiat, ja johdattelee lukijan aiheeseen. Ingressi ei kuitenkaan ole sisällysluettelo. Suositeltava ingressin pituus on 30–40 sanaa. Ingressin kirjoittamisessa voit tarvittaessa saada apua päätoimittajalta tai toimitussihteeriltä.
Väliotsikot: Väliotsikoilla voi jaksottaa leipätekstin lukijan kannalta luettaviksi kokonaisuuksiksi. Tekstin on oltava selkeää suomen kieltä, mikä tarkoittaa, että vierasperäisiä sanoja, lyhenteitä ja pitkiä lauseita tulee välttää. Myös lääketieteelliset ja latinankieliset termit tulisi mahdollisuuksien mukaan kääntää suomen kielelle tai ainakin kuvata, mitä ne tarkoittavat.
Esimerkeillä voidaan havainnollistaa käsiteltävää asiaa. Lääkkeistä ja haavanhoitovalmisteista suositellaan käytettävän niiden geneerisiä nimiä esim. hydrokolloidi, jonka perään voi laittaa esimerkein tuotemerkkien nimiä sulkuihin. Esim. Hydrokolloidit (DuoDERM®).
Lähteet: Artikkelin loppuun lisätään lähdeluettelo Haava-lehden kirjoitusohjeiden mukaisesti (ks. lähdeviitteet ja kirjallisuusluettelo). Mikäli lähdeluettelo ei mahdu annettuun merkkimäärään, lisätään artikkelin loppuun teksti ”Lähteet saatavissa toimituksesta”.
Artikkelin pituus: 7000-8000 merkkiä (2-3 sivua) välilyönteineen sisältäen mahdolliset valokuvat, grafiikan (taulukot, kuviot) sekä lähdeluettelon.
Kuvat, kuviot, taulukot ja tekstinostot
Tekstiä voi elävöittää taulukoilla, kuvioilla, kuvilla ja tekstinostoilla (isommalla fontilla painettu nosto tekstistä). Taulukot tulee olla mielellään Excel-muodossa. Kuvat tulee olla jpg-, png-, tai tiff-muodossa. Valokuvat, taulukot ja kuviot tulee olla erillisenä liitteenä, jolloin ne saadaan painettua lehteen mahdollisimman korkeatasoisina. Valokuvien koko tulee olla vähintään 1Mt. Valokuvien yhteyteen on suotavaa kirjoittaa lyhyt, mutta informatiivinen kuvateksti sekä tieto siitä, kenen ottama kuva on. Viittaa mahdollisiin taulukoihin, kuvioihin ja valokuviin myös tekstissä, esimerkiksi. ”Haavan ja viime kädessä amputaatioon johtavan ongelman keskeiset riskitekijät ovat Taulukossa 1.” tai ”Jalan etuosan haava (päkiä-varpaat) on tyyppipaikka haasteelliselle haavalle (Kuva 1).” Kuvamateriaalin, kuvioiden ja taulukoiden käyttöön tulee olla lupa niiden omistajalta tai tekijältä tekijänoikeuksiin perustuen. Jos potilas on identifioitavissa kuvassa, on oltava merkintä ”Kysytty potilaan lupa. Myös sopivien tekstinostojen ehdottaminen artikkelista on suotavaa.
Lähdeviitteet ja kirjallisuusluettelo
Haava-lehti käyttää artikkeleissa Vancouver-järjestelmää. Kirjallisuusviitteet merkitään tekstiin sulkeissa olevin numeroin esiintymisjärjestyksessä. Huomioi lähdeviittauksessa viittauksen laajuus.
Mikäli viittaus kohdistuu vain yhteen virkkeeseen, virkkeen päättävä piste on viitteen jäljessä. (Muistisääntönä yksi lause, yksi piste.) Esim. Haavat ovat merkittävä terveysongelma (1).
Jos viittaus kohdistuu useiden virkkeiden kokonaisuuteen, esimerkiksi koko tekstikappaleeseen, piste on viitteen edellä sekä sulkeiden sisällä. (Muistisääntö useampi lause, kaksi pistettä.)
Esim. Haavaan ja potilaaseen liittyvät tekijät sekä käytettävissä olevat resurssit vaikuttavat haavahoidon suunnitteluun ja toteutukseen. Haavahoidon tulisi aina olla mahdollisimman kustannustehokasta ja vaikuttavaa sekä potilaalle kivutonta. (3.)
Lähteet luetteloidaan artikkelin loppuun numerojärjestyksessä ja merkitään seuraavasti:
Lehtiartikkeli
- 1. Korhonen S. Miten valitsen oikean tuotteen haavalle? Haava 2021 24(2): 35–37.
- 2. Kielo E, Suhonen R, Ylönen M, Viljamaa J, Wahlroos N, Stot M. A systematic and psychometric review of tests measuring nurses’ wound care knowledge. Int Wound J 2020 17(5): 1209–1224.
Kirja:
- 3. Hietanen H, Juutilainen V, toim. Haavanhoidon periaatteet. Helsinki: Sanoma Pro 2018.
- 4. Stolt M, Lepistö J, Saarikoski R, Väyrynen P, toim. Jalkaterveys. Helsinki: Duodecim 2021.
Kirjan luku:
- 5. Kanerva M, Tenhunen E. Haavainfektio ja sairaalahygieeniset näkökohdat. Teoksessa Hietanen H, Juutilainen V, toim. Haavanhoidon periaatteet. Helsinki: Sanoma Pro 2018. 110–133.
Sähköinen aineisto, esim. nettisivu:
- 6. Suomen Haavanhoitoyhdistys ry. Hoitosuosituksia ja toimintaohjeita. 2021. Viitattu xx.xx.20xx. Saatavilla: https://www.shhy.fi/hoito-toimintaohjeet/
- 7. EWMA (European Wound Management Association). EWMA Projects – New and Previous. 2021. Viitattu xx.xx.20xx. Saatavilla: https://ewma.org/what-we-do/projects
Asiantuntijaluento ja webinaari:
- 8. Isoherranen K. EWMA & SHHY: Alaraajahaavojen diagnostiikka ja hoito [webinaari]. 27.9.2023 (viitattu xx.xx.20xx). Saatavilla: https://www.shhy.fi/koulutukset-tapahtumat/suomen-haavanhoitoyhdistyksen-jarjestamat-koulutukset/webinaarit/muut-koulutukset/
Artikkelin ulkoasu
Artikkelin käsikirjoitus tulee lähettää Word-muodossa sähköpostin liitteenä. Pitkässä artikkeleissa väliotsikot ovat toivottuja. Lihavointeja ja kursivointeja ei tule tehdä valmiiksi. Toiveita jonkun asian/sanan korostamiseksi, tai korostamista väreiksi, voi tehdä tekstin loppuun. Oikean reunan tasausta eikä tavutusta tarvitse käyttää.
Artikkeli kirjoitetaan tekstinkäsittelyohjelmalla rivivälillä 1½ ja kirjain koolla 12. Yksi sivu on 3500–4000 merkkiä.
Artikkelin kirjoittaja/kirjoittajat
Julkaistavan artikkelin yhteydessä esitellään artikkelin kirjoittajan/kirjoittajien oppiarvo/-arvot ja ammattinimike/-nimikkeet sekä työpaikka. Artikkelin kirjoittajan/kirjoittajien kasvokuvan (potretti) julkaiseminen on vapaaehtoista, mutta toivottavaa.
Haavahoitaja/auktorisoitu haavahoitaja -nimikettä saavat Suomessa käyttää vain auktorisoidut haavahoitajat, joilla on voimassa oleva auktorisointi Suomen Haavanhoitoyhdistys ry:ltä.
Haavanhoidon erikoistumisopinnot suorittaneet voivat kirjoittaa kirjoittajatietojen yhteyteen “Haavanhoidon erikoistumisopinnot/erikoistumiskoulutus” tai “Haavahoidon asiantuntija”.
Hoitotyön kliininen asiantuntija opinnot suorittaneet voivat kirjoittaa kirjoittajatietojen yhteyteen “Hoitotyön kliininen asiantuntija, haavahoito (YAMK)” tai “Sairaanhoitaja (YAMK)”.
Artikkelin toimitus toimitusneuvostolle
Artikkelit lähetetään Haava-lehden päätoimittajalle sähköpostiosoitteeseen paatoimittaja@shhy.fi Taitettu versio lähetetään kirjoittajalle nähtäväksi ja mikäli kirjoittaja ei kommentoi artikkeliaan, tulkitaan, että kirjoittaja hyväksyy artikkelinsa julkaistavaksi.
Vertaisarviointi
Haava-lehden toimitusneuvosto käyttää tarvittaessa toimitusneuvoston ulkopuolisia asiantuntijoita artikkelien arvioinnissa. Pääsääntöisesti kaikki lehteen lähetetyt tutkimusartikkelit vertaisarvioidaan. Tarvittaessa myös muita kuin tutkimusartikkeleita voidaan vertaisarvioida. Vertaisarvioinnin tekee vähintään kaksi riippumatonta asiantuntijaa, jotka eivät osallistu lehden toimitukseen. Päätoimittaja valitsee arvioitsijat, tarvittaessa yhdessä toimitusneuvoston kanssa. Artikkelin kirjoittaja saa vertaisarvioinnista kirjallisen palautteen, joka auttaa kirjoittajaa työstämään artikkelia, mikäli artikkeli vaatii korjauksia tai tarkennuksia vertaisarvioinnin perusteella.
Haava-lehti on ottanut 7.4.2021 alkaen käyttöönsä Tieteellisen seurain valtuuskunnan vertaisarviointitunnuksen. Haava-lehti on sitoutunut noudattamaan tunnuksen käytölle asetettuja ehtoja.
Kirjoituspalkkiot
Haava-lehdessä julkaistusta artikkelista maksetaan kirjoituspalkkio 200 euroa /ensimmäinen sivu ja seuraavista sivuista 50 euroa/täysi sivu. Jos kirjoittajia on useampia, palkkio jaetaan tasan kirjoittajien kesken, ellei kirjoittajien taholta muuta ole ilmoitettu. Kirjoituspalkkio maksetaan artikkelin julkaisun jälkeen. Palkkiolomake lähetetään pääsääntöisesti kirjoittajan sähköpostiin tai postitetaan kirjoittajan antamaan katuosoitteeseen kirjoittajan niin halutessa. Kirjoittajan toivotaan ilmoittavan paatoimittaja@shhy.fi, haluaako palkkiolomakkeen sähköisesti (myös turvaposti mahdollinen) vai postitse. Palkkiolomakkeessa tulee olla hetu, osoitetiedot, tilinumero sekä allekirjoitus.
Kirjoittajan kappale
Lehdestä postitetaan kirjoittajan kappale. Ilmoita koti- tai työosoitteesi paatoimittaja@shhy.fi, lehden postittamista varten.
Artikkeleiden käyttöoikeus
Haava-lehteen kirjoitetun artikkelin omistaa Haava-lehti. Jos kirjoittaja toivoo artikkelin julkaistavan jossain toisessa lehdessä, niin lupa julkaisuun tulee pyytää päätoimittajalta. Uudelleen julkaistava artikkeli tulee olla pdf-muodossa ja teksti: ”Julkaistu Haava-lehdessä”.
eHaava
Haava-lehti julkaistaan painettuna paperiversiona sekä Haava 2/2023 lehdestä alkaen sähköisenä näköislehtenä yhdistyksen sivuilla. Yhdistyksen sivuilla www.shhy.fi, julkaistavaa eHaavaa pääsee lukemaan vain yhdistyksen jäsenet kirjautumalla järjestelmään omilla tunnuksillaan, jotka ovat jäsennumero ja sähköpostiosoite. Tarvittaessa kirjoittaja saa päätoimittajalta kertakäyttöisen salasanan, jolla pääsee tutustumaan kyseisen eHaavan. eHaavassa julkaistavat opinnäytetyöt tai vastaavat artikkelit, eivät oikeuta kirjoituspalkkioon.
Valokuvia haavoista ei saa koskaan kopioida. eHaavan artikkeleissa olevien haavakuvien päälle laitetaan vesileima SHHY. Vesileima ei estä kuvan katselua, mutta se estää kuvan kopioinnin. Mikäli kirjoittaja/kirjoittajat eivät halua artikkelinsa tulevan julkaistuksi eHaavassa , tulee heidän ilmoittaa asiasta päätoimittajalle, paatoimittaja@shhy.fi
Suomen Haavanhoitoyhdistys ry
1.10.2024 päivitetty